Darm, tweede brein

Darm, tweede brein

De wetenschap achter ons tweede brein

Onze darmen zijn er niet alleen om voedsel te verteren, ze zorgen er ook voor dat heel ons lichaam vlot werkt. Eigenlijk zijn onze darmen het deel van ons lichaam dat het meest in contact komt met de buitenwereld. Het is ook daar dat het grootste deel van ons immuunsysteem zich bevindt. Er is dus geen twijfel mogelijk: onze darmen zijn heel belangrijk. Zo belangrijk dat ze ook wel ons 'tweede brein' worden genoemd.

Kom meer te weten in onze video.

De darm-hersen as eenvoudig uitgelegd

Luister naar je darmen

Iedereen kent wel de uitdrukkingen ‘vlinders in je buik hebben’ en ‘beslissen vanuit een buikgevoel’. Ze maken al eeuwenlang deel uit van onze woordenschat en beschrijven iets wat we vandaag ook wetenschappelijk kunnen verklaren: tussen onze hersenen en onze darmen is er een rechtstreekse fysieke verbinding en een constante communicatie.

De darm-hersenas

Die wetenschappelijk bewezen verbinding tussen ons brein en onze darmen staat bekend als de ‘darm-hersenas’. Je hersenen communiceren met elk orgaan in je lichaam. Ook met je darmen, via een netwerk van zenuwen dat door je hele lichaam loopt. Maar de darmen zijn het enige orgaan dat kan ‘antwoorden’ én een eigen zenuwstelsel heeft: het enterisch zenuwstelsel. Zo kunnen de darmen bepaalde handelingen autonoom uitvoeren en controleren zonder instructies van de hersenen, zoals voedsel verteren. Daarom staan de darmen bekend als ons ’tweede brein’. Ze hebben maar liefst 200 tot 600 miljoen eigen neuronen!

Onze darmen en hersenen communiceren met elkaar

Hoewel de darmen veel taken zelfstandig kunnen uitvoeren, staan ze toch in nauw contact met onze hersenen. In tegenstelling tot de andere organen ‘communiceren’ ze constant met elkaar. Dat gebeurt onder andere via chemische stoffen die neurotransmitters worden genoemd, zoals dopamine en serotonine. Die neurotransmitters kunnen onze emoties beïnvloeden en worden vaak ‘feelgoodhormonen’ genoemd. Heel wat van die stoffen worden aangemaakt door de bacteriën die in onze darmen leven. Zo wordt maar liefst 90% van de serotonine in ons lichaam aangemaakt in onze darmen!

De toekomst

Hoe het mechanisme van de darm-hersenas werkt, is nog niet helemaal duidelijk. Maar wereldwijd blijven wetenschappers onderzoek doen naar de innige wisselwerking tussen ons brein en onze darmen. Of om de actuele term te gebruiken: de darm-hersenas.