Darm, tweede brein

Hou je brein gezond! Met ‘brainfoods’

Hou je brein gezond! Met ‘brainfoods’

Ons brein verbruikt, net als een computer, heel veel energie: er wordt geschat dat 20% van de energie in ons lichaam naar het brein gaat. Onze hersenen hebben ook voedingsstoffen nodig om gezond te blijven. Omega 3-vetzuren bijvoorbeeld, die je in vette vis zoals makreel, tonijn of zalm vindt. Maar ook antioxidanten, die in bittere chocolade zitten en in rode of blauwe bessen, om er maar een paar te noemen.

Omega 3-vetzuren

Deze omega 3-vetzuren zijn nodig om membranen rond elke lichaamscel te bouwen, ook rond de hersencellen. Zo verbeteren ze de structuur van deze cellen, neuronen genoemd. Er zijn studies die aantonen dat mensen met hoge niveaus van omega 3-vetzuren een verhoogde bloedstroom in het brein hebben. Er lijkt ook een verband te zijn tussen het nivreau aan omega 3-vetzuren en een beter denkvermogen. Het is daarom belangrijk om voldoende vette vis en plantaardige oliën te eten.

Antioxidanten

Antioxidanten helpen bij het verminderen van oxidatieve stress (beschadiging van cellen) en ontstekingen, die samenhangen met het verouderen van het brein en bepaalde hersenaandoeningen.

In cacao zitten bijvoorbeeld flavonoïden, een bepaald type antioxidant. Onderzoek toont aan dat de cacao flavonoïden goed kunnen zijn voor het brein. Ze dragen bij aan de groei van neuronen en bloedvaten in de hersendelen, die te maken hebben met herinnering en leren. Ze kunnen ook de bloedstroom in het brein stimuleren.

Verschillende soorten bessen zoals bosbessen, zwarte bessen, blauwe bessen en rode bessen bevatten ook flavonoïden, w.o. anthocyanen, cafeïnezuur, catechine en quercetine. Het schijnt dat deze antioxidanten de communicatie tussen hersencellen kan verbeteren.

Meer ‘brainfoods’

Behalve vette vis en bessen zijn er meer ‘brainfoods’. Sommigen bevatten antioxidanten of omega 3 vetzuren, anderen onverzadigde vetten en vitamines die belangrijk zijn voor je breingezondheid.

 

Leefstijl

Om een gezond brein te houden, is het niet alleen belangrijk om gezond te eten. Een goede leefstijl is meer dan voeding. Denk ook aan:

  • niet te veel of te weinig eten.
  • genoeg slapen
  • voldoende drinken
  • regelmatig bewegen (liefst in de buitenlucht)
  • stress verminderen (of: voldoende ontspannen)
  • niet te veel alcohol drinken.
  • niet roken

Meer artikels