Darm, tweede brein

Darmen & brein: ‘Een eigen zenuwstelsel’

Omdat de darmen en hersenen via een van de belangrijkste zenuwen met elkaar verbonden zijn en communiceren, worden onze darmen ook wel ‘het tweede brein’ genoemd. Of ‘klein brein’. Zo klein is het echter niet; we hebben het hier over maar liefst 400 tot 600 miljoen zenuwcellen!

Het enterische zenuwstelsel

Net als ons brein hebben onze darmen een eigen zenuwstelsel: het enterische zenuwstelsel. Het bestaat uit twee dunne lagen met miljoen zenuwcellen in de wanden van je hele maag-darmkanaal, van de slokdarm naar de anus.

Het is direct verbonden met onze hersenen via een belangrijke zenuw, de nervus vagus. Zo communiceren de darmbacteriën – door signaalstoffen zoals bijvoorbeeld gamma-aminoboterzuur uit te scheiden – met ons brein. Gamma-aminoboterzuur (GABA) fungeert in het menselijk lichaam als neurotransmitter en heeft een grote invloed op onze emoties.

              

Bacteriën ‘praten’ met ons brein

Leun op een stoel, lichaam in één rechte lijn, armen gestrekt. Buig langzaam je armen, ellebogen naar buiten en kom langzaam weer omhoog. Pas op dat je stoel niet wegschuift.

Er is steeds meer bewijs dat de darmbacteriën en de stoffen die ze produceren op die manier zowel ons humeur als ons gedrag en denkvermogen (cognitie) beïnvloeden.

Depressie & darmen

Studies laten ook zien dat als er bijvoorbeeld iets niet goed gaat in de darmen en de darmwand doorlaatbaar wordt, je last kunt krijgen van een ‘lekkende’ darm. Darmcellen liggen normaal gesproken netjes naast elkaar, waardoor er een soort barrière ontstaat.

Onder bepaalde omstandigheden – denk aan spanning/stress of ziekte, maar ook duursporten bijvoorbeeld – gaan de cellen van elkaar afstaan.

Er ontstaat dan (te veel) ruimte tussen die cellen. De barrière is niet langer intact en daardoor doorlaatbaar. Oók voor stoffen die je liever niet in je lichaam wilt hebben. Dit kan ook effect hebben op je brein. Bij mensen met een depressie bijvoorbeeld wordt soms ook een lekkende darm vastgesteld.

 

Meer artikelen