Darmmicrobiota

Probiotica bij stress en slaap

Stress of spanning is van invloed op de balans van de darmmicrobiota en dus de darmgezondheid. Het kan zelfs je natuurlijke afweer verminderen. Bij studenten bijvoorbeeld, die veel stress ervaren vlak voor hun examens, kan dat leiden tot darmproblemen, vermindering van de kwaliteit van slaap en gevoeligheid voor verkoudheid.

 

Examenstress

Een studie met gezonde Japanse geneeskunde studenten toonde aan dat specifieke probiotische melkzuurbacteriën effect kunnen hebben op examenstress. Gedurende een periode van acht weken voor het examen nam een groep studenten deze bacteriën via een melkdrankje en de andere groep een placebo (het melkdrankje zonder deze melkzuurbacteriën). Het bleek na analyse dat probiotica kunnen helpen bij stress.

Kwaliteit van slaap

Een andere recente studie vond interessante verbanden tussen de darmmicrobiota en de kwaliteit van slaap. Een ‘diverse’ darmmicrobiota bevat veel verschillende soorten bacteriën in de darmen en dat kan van invloed zijn op de duur en voortgang van de slaap. Dat probiotische bacteriën een positieve impact kunnen hebben op de kwaliteit van slaap tijdens stress bleek uit een Japanse studie. Hierbij sliepen studenten geneeskunde, die probiotica namen in examentijd, beter dan degenen die een placebo kregen.

Bepaalde melkzuurbacteriën lijken de darm-brein-as via endocriene (hormonale) en neurologische signalen te kunnen beïnvloeden en zo de reactie op stress te helpen verbeteren. De exacte mechanismen zijn nog niet bekend en moeten verder worden onderzocht.

Meer artikels