Darm, tweede brein

Darm-hersenas: wat is het verband met ons humeur?​

INTERVIEW. Diverse wetenschappelijke studies tonen aan dat er een tweerichtingscommunicatie is tussen onze hersenen en onze darmen: wat er in je hoofd gebeurt, kan van invloed zijn op de gezondheid van je darmen, en omgekeerd. Psychologe en diëtiste Magali Jacobs geeft meer uitleg.

Dr Magali Jacobs

Waarom worden de darmen ook wel ons tweede brein genoemd?

De hersenen werden lange tijd beschouwd als het enige orgaan dat de werking van de andere organen en lichaamsdelen moet coördineren. Inmiddels weten we dat ook de darmen een belangrijke rol spelen: ze geven informatie door aan de hersenen om verschillende functies van ons lichaam te regelen.

Onder andere is de darmmicrobiota mee verantwoordelijk voor de boodschappen die naar de hersenen worden gestuurd. Die communicatie gebeurt via drie kanalen: via de zenuwbanen, via het endocriene systeem – waarbij de microbiota aanzet tot de afscheiding van hormonen – of via het immuunsysteem.

De hersenen kunnen op hun beurt de functie en structuur van de darmmicrobiota veranderen, met name door de darmtransit en de darmdoorlaatbaarheid te beïnvloeden, en via de afscheiding van hormonen in de darm.
Zo oefenen de darmen en hersenen wederzijds invloed op elkaar uit. Het zit dus niet allemaal tussen onze twee oren!

              

Hoe kunnen de darmen ons humeur beïnvloeden?

Het is tegenwoordig duidelijk vastgesteld dat stress van invloed kan zijn op de darmmicrobiota. Onderzoekers hebben een verandering in de darmmicrobiota waargenomen bij mensen met stress, zelfs bij incidentele, kortstondige stress. Bovendien vertonen mensen met een depressie een significant andere darmmicrobiota vergeleken met mensen zonder stemmingswisselingen. Depressieve of angstige mensen blijken ook vaker last te hebben van het prikkelbaredarmsyndroom dan de doorsneemens.

De invloed van psychologische factoren op de darmmicrobiota is dus wel degelijk vastgesteld. Diverse studies suggereren dat er ook een omgekeerd verband bestaat. Het toedienen van probiotica zou bijvoorbeeld kunnen inwerken op de stressreactie of angstgevoelens. Bacteriën die het humeur beïnvloeden, worden ‘psychobiotica’ genoemd. Er zijn nog wel enkele wetenschappelijke studies nodig om te verduidelijken en te verklaren hoe die bacteriën ons mentaal beïnvloeden en welke rol onze voeding speelt in die interacties. Eén ding is alvast zeker: evenwichtig en gevarieerd eten helpt om je goed te voelen, zowel lichamelijk als geestelijk.

 

Meer artikels