Routine

Werken op het ritme van je biologische klok

Onze maatschappij blijft 24 uur op 24 actief, en dus moeten veel mensen ook ‘s nachts werken.

Ongeveer één op de zeven mensen werkt vaak 's nachts!

De zorgsector, veiligheidsdiensten zoals politie en brandweer, maar ook distributiecentra en fabrieken werken 24 uur per dag, 7 dagen per week. Er worden niet alleen nachtdiensten, maar ook ochtend- en avonddiensten gepresteerd.

De mens is nochtans gemaakt voor regelmaat: overdag zijn we wakker en actief, de nacht is bedoeld voor rust en herstel.

Onregelmatig werken verstoort ons interne ritme, onze biologische klok. Dat kan voor problemen zorgen zoals vermoeidheid en verminderde concentratie.

Na een nachtdienst zal je misschien merken dat je een beetje humeurig bent. Ook je maag en darmen houden niet van onregelmatigheid. Wat veroorzaakt die klachten en wat kun je doen om ze te verminderen? Volg ons online programma voor de antwoorden!

Ons circadiaanse ritme schrijft regelmaat voor

Het circadiaanse ritme is als het ware een biologische klok die onze slaap-waakcyclus en andere belangrijke lichaamsfuncties helpt reguleren. Zo vertelt ons lichaam ons “dat het tijd is om op te staan” of “dat het tijd is om te gaan slapen“. Het ritme reset zichzelf ongeveer om de 24 uur en wordt beïnvloed door factoren zoals daglicht, temperatuur en lichaamsbeweging.

Ons lichaam houdt van routine, en onze darmen vormen daarop geen uitzondering. Darmbacteriën hebben zelfs hun eigen circadiaanse ritme, een eigen darmklok dus, die functies en processen in de darmen helpt reguleren.

Ontregeling van de biologische klok

Nachtwerk verstoort de biologische klok:

– je bent wakker en actief wanneer je zou moeten slapen.

– Je wordt blootgesteld aan licht terwijl het donker zou moeten zijn.

– Je eet en drinkt op momenten waarop je spijsvertering in ‘rust’ is.

– Je probeert overdag te slapen.

Dat zorgt niet alleen op korte termijn voor problemen, het leidt ook tot slaapgebrek, vermoeidheid en maag- en darmproblemen. Op langere termijn kunnen er gezondheidsrisico’s mee gepaard gaan, zoals hart- en vaatziekten, diabetes, obesitas, enz.

superfoods3_bowl

Het ritme van de spijsvertering

Je spijsverteringssysteem is niet gemaakt voor een dag- en nachtritme. We weten nu dat bepaalde bacteriën in de darm ook een dag-/nachtritme hebben.

Het is dus niet verwonderlijk dat een ontregeling van je biologische ritme het risico op maag- en darmproblemen vergroot.

Ten eerste eet je op momenten waarop je darmen in rust zijn. ‘s Nachts eet je vaak andere dingen dan overdag: een restje avondeten of een snelle snack. Soms zijn er geen vaste maaltijdpauzes en moet je eten wanneer het je uitkomt of wanneer je tijd hebt.

Kortom, je eet het verkeerde eten op het verkeerde moment!

Wat kun je doen? Het eerste wat je moet doen, is voor je darmen zorgen.

Ons darmmicrobioom speelt een rol in de communicatie tussen de darmen en de hersenen via het enterische zenuwstelsel. Neurotransmitters zoals serotonine die in de darm worden aangemaakt, kunnen de communicatie eveneens beïnvloeden via de nervus vagus. Het darm-hersensysteem is betrokken bij het reguleren van de stemming en de slaap. Als je goed wil slapen, is het dus heel belangrijk om ook goed voor je darmen te zorgen! We hebben alvast enkele tips op een rijtje gezet om beter te kunnen slapen.