Welzijn

Tips tegen stress

Een groot deel van de bevolking heeft soms – of zelfs vaak – last van stress. Uit studies blijkt dat meer dan 40% van de Belgen stress ondervindt op het werk1. Bovendien lijden naar schatting 19.000 mensen aan een burn-out2. Wat kunnen we eraan doen? Dat kom je hier te weten ! 

 

Beter leren omgaan met stress

Aan bepaalde situaties kan je weinig veranderen. Wat je wel kan doen, is er anders leren mee omgaan !

In onderstaande  lijst staan enkele praktische tips om beter te leren omgaan met stress in het verkeer, op het werk of thuis.

Test ze uit, evalueer ze, pas ze aan je eigen behoeften aan en kies degene die het best bij jou passen. Iedereen is anders. Kies dus die activiteiten uit die het best bij jou passen en je goed doen.

Dit gezegd zijnde, is iedereen erbij gebaat om regelmatig wat tijd voor zichzelf te nemen !

Plan vrije momenten in. En durf momenten van puur plezier in te lassen, alleen voor jezelf.

Een goede ademhaling : onze bondgenoot voor meer welzijn

Ademen is zo natuurlijk dat we het doen zonder erbij na te denken. Maar waarom krijgen we dan de raad om ademhalingsoefeningen te doen om stressvolle situaties beter de baas te kunnen ?
Onze ademhaling reageert niet enkel op inspanningen, maar ook op emoties. Wie heeft er nooit een paar keer diep in- en uitgeademd bij grote stress ?

Voor een bewuste en kalmerende ademhaling moet je vanuit je buik ademen. Ga liggen of zitten in een comfortabele positie met één hand op je borst en de andere op je buik. Bij het inademen moet eerst je buik en dan pas je borstkas uitzetten. Maak je buik zo groot mogelijk bij het inademen en hou je adem een paar seconden vast. Adem dan rustig uit tot je buik volledig plat is en trek hem in op het eind van de uitademing. Doe dit een paar keer en voel hoe de spanning beetje bij beetje wegebt. Met die eenvoudige techniek kan je stress op een doeltreffende manier verminderen. Probeer het uit !

Meer artikels