Routine

Winterblues

De winterblues of een winterdepressie … het is geen fabeltje. De winterblues, ook bekend als seizoensgebonden affectieve stoornis (SAD), is een specifieke vorm van depressie die verband houdt met een gebrek aan licht tijdens de wintermaanden.

Moe of gestrest? Een vicieuze cirkel!

Het is normaal om af en toe moe te zijn, bijvoorbeeld na een zware fysieke inspanning of als je veel werk hebt, of ook als je het enkele avonden laat hebt gemaakt! Het volstaat dan om voldoende te slapen en opnieuw wat evenwicht te brengen in je levensstijl en eetgewoonten om van die tijdelijke vermoeidheid af te geraken.

Eén op de tien mensen heeft tijdens de wintermaanden echter last van onverklaarbare vermoeidheid. Ze kunnen onmogelijk zeggen of het stress of moeheid is die hen in een vorm van tijdelijke depressie doet belanden die gepaard gaat met extreme futloosheid en een onweerstaanbare trek in zoetigheden.

Misschien is je biologische klok ontregeld?

De biologische klok bevindt zich in de hersenen, precies waar de oogzenuwen elkaar kruisen. Onder de impuls van de lichtstralen die door het netvlies worden opgevangen, regelt de klok de perioden van waken en slapen en de aanmaak van bepaalde hormonen over een periode van 24 uur.

De biologische klok beïnvloedt de productie van hormonen zoals serotonine (het hormoon dat een goed humeur en het wakker-zijn bevordert) en melatonine, het hormoon dat het slaap-waakritme regelt.

De aanzienlijke afname van het lichtniveau in de herfst en winter zou kunnen verklaren waarom gevoelige mensen last hebben van een ontregelde biologische klok, met problemen zoals futloosheid, moeheid (gedurende de dag), depressie, gebrek aan concentratie, enz. als gevolg.

De intense vermoeidheid die het gevolg is van die ontregelingen en de stress die ermee gepaard gaat, vragen om een specifieke aanpak met lichttherapie, een gezonde en evenwichtige levensstijl en een uitgebalanceerd dieet.

Wist je dat het gebrek aan licht ook een negatieve invloed kan hebben op de aanmaak van vitamine D door ons lichaam?