Voeding

Hoe voorkom je een vitamine D-tekort?

Het klinkt zo eenvoudig: buiten wandelen, trappen oplopen en fietsen. Maar je hebt er wel sterke botten en spieren voor nodig. Voor gezonde botten en spieren heb je elke dag genoeg vitamine D nodig.

 

Vitamine D innemen

Dankzij zonlicht kan ons lichaam zijn eigen vitamine D aanmaken. Het is dus heel belangrijk om onze huid genoeg aan zonlicht bloot te stellen. Die bron van vitamine D kunnen we verder aanvullen met de vitamine D in onze voeding.

De extra hoeveelheid die we moeten innemen varieert afhankelijk van de geografische regio waar we wonen en het seizoen. Door onze beperkte blootstelling aan de zon tijdens de winter (november tot maart) lopen we in België meer risico op een vitamine D-tekort. Daarom is het belangrijk om in de winter genoeg vitamine D in te nemen via onze voeding.

 

Een enquête uit 2014 over de eetgewoonten van Belgen toonde aan dat we te weinig vitamine D innemen: we consumeren gemiddeld 3,76 microgram (µg) per dag, terwijl de aanbevolen hoeveelheid voor volwassenen 10-15 µg per dag is.

Een hogere dagelijkse inname van vitamine D is ook aanbevolen voor zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven en kinderen. Kinderen hebben nog meer vitamine D nodig dan volwassenen.

Vitaminen voor gezonde botten, tanden en spieren

De volgende drie elementen zijn essentieel voor een sterk skelet: vitamine D, calcium en lichaamsbeweging. Een tekort aan vitamine D kan de opname van calcium in onze botten doen dalen en onze botdichtheid negatief beïnvloeden. Het gevolg? Broze botten en een hoger risico op osteoporose. Daarnaast speelt vitamine D ook een rol in de werking van onze spieren en ons immuunsysteem én in een gezond gebit.

Meer artikels