Routine

Waarom is slaap belangrijk?

Een gebroken nacht kan je niet alleen moe en prikkelbaar maken, maar ook de darmfunctie negatief beïnvloeden. Ontregeling van de slaap en het circadiaanse ritme kan de balans van de darmbacteriën verstoren.

Het is belangrijk om goed voor je darmen te zorgen

Ons darmmicrobioom speelt een rol in de communicatie tussen de darmen en de hersenen via het enterische zenuwstelsel. Neurotransmitters zoals serotonine die in de darm worden aangemaakt, kunnen de communicatie eveneens beïnvloeden via de nervus vagus. Het darm-hersensysteem is betrokken bij het reguleren van de stemming en de slaap. Als je goed wil slapen, is het dus heel belangrijk om ook goed voor je darmen te zorgen! We hebben alvast enkele tips op een rijtje gezet om beter te kunnen slapen.

Wat is het circadiaanse ritme?

Het is als het ware een biologische klok die onze slaap-waakcyclus en andere belangrijke lichaamsfuncties helpt reguleren. Zo vertelt ons lichaam ons “dat het tijd is om op te staan” of “dat het tijd is om te gaan slapen“. Het ritme reset zichzelf ongeveer om de 24 uur en wordt beïnvloed door factoren zoals daglicht, temperatuur en lichaamsbeweging.

Ons lichaam houdt van routine, en onze darmen vormen daarop geen uitzondering. Darmbacteriën hebben zelfs hun eigen circadiaanse ritme, een eigen darmklok dus, die functies en processen in de darmen helpt reguleren. Cool, toch?

Melatonine om te slapen

Melatonine wordt vaak het ‘slaaphormoon’ genoemd: het bevordert een diepe, herstellende slaap, zodat je fris ontwaakt, klaar voor de dag. Je kunt het vergelijken met een trouwe metgezel die waakt over je slaap.

Hoeveel slaap hebben volwassenen nodig?

Volwassenen hebben over het algemeen 7 tot 9 uur kwaliteitsslaap per nacht nodig om zich goed te voelen.

Hoe je een betere slaapkwaliteit krijgt voor het slapengaan ?