Routine

Wist je dat er een verband is tussen slaap en darmflora?

Als je goed en lekker geslapen hebt, dan voelt dat zo heerlijk. Je kunt meer aan en je bent uitgerust, scherp en helder. Maar hoe kom je nu in zo’n fijne, diepe slaap? Niet alleen je ‘gedrag’ voordat je gaat slapen is belangrijk. Want wist je bijvoorbeeld dat de miljarden bacteriën in je darmen, je darmflora (darmmicrobiota), hier ook mee te maken hebben? Ze communiceren rechtstreeks met je hersenen.

Een knoop in je maag! Wat is dat eigenlijk?

Wij leggen het uit. Bekijk de animatie.

Een knoop in je maag! Wat is dat eigenlijk?

Dipje in je darmflora

Als je goede darmbacteriën, bijvoorbeeld door antibiotica of andere medicijnen, niet zo lekker in hun vel zitten, dan merk je dat in de relatie tussen je darmen en je brein. Dat ‘geruzie’ tussen je darmbacteriën en je hersenen kan ervoor zorgen dat je slechter slaapt. En slaaptekort en slaapproblemen zijn ontzettend vervelend en hebben invloed op je functioneren.

Het kan ook andersom. Soms lig je uren te piekeren en kom je niet in slaap. De stress die je hier bewust of onbewust van krijgt, heeft invloed op de balans van je darmflora, de verzameling goede en slechte bacteriën, en dus op jouw darmgezondheid. Dit kan zelfs je natuurlijke afweer verminderen.

Minder stress slaapt beter

Hoe het allemaal precies werkt, wordt nog onderzocht. Studies laten wel alvast zien dat darmgezondheid en slaap echt heel nauw verbonden zijn. Goede bacteriën in de darmflora zouden de relatie tussen darm en brein bijvoorbeeld kunnen beïnvloeden. En zo kunnen ze de reactie op spanningen helpen verbeteren. En ja, minder stress slaapt natuurlijk een stuk beter! We slapen ongeveer een derde van ons leven. Goed slapen is dus van groot belang om fit en gezond te blijven.

Wist je dat je darm gezien wordt als de gastheer van je tweede brein?

Lekker slapen met je darmbacteriën in balans

Je rust en herstelt het best als je diep slaapt. Ook is je brein dan frisser en klaar om te presteren. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat een darmflora met veel verschillende bacteriënsoorten goed kan zijn voor je slaapkwaliteit. Geef je darmflora daarom extra aandacht om lekkerder en effectiever te slapen. Met een goede leefstijl, beweging, ontspanning en gezonde voeding en probiotica verhoog je het aantal goede bacteriën in je darmen.

Waar houden je darmen van? Ontdek de toptips voor brainfood waar je darmen en je hersenen vrolijk van worden.

Hoe kan ik een betere slaapkwaliteit krijgen voor het slapengaan?

 •  Witte ruis
  Stilte is niet altijd goud. Sommige mensen hebben witte ruis nodig om makkelijker in slaap te vallen.
 •  Geef je telefoon op
  Je telefoon vermijden voor het slapengaan kan het makkelijker maken om in slaap te vallen. Elektronische apparaten zenden blauw licht uit, wat de melatonineproductie kan onderdrukken.
 • Regelmaat
  Probeer een regelmatige slaaproutine aan te houden. Ga elke dag op hetzelfde tijdstip naar bed en sta op hetzelfde tijdstip op.
 • Meditatie
  Langzaam ademhalen en mediteren kunnen je helpen om ‘s nachts uit te schakelen. Deze oefeningen kunnen ook stress verminderen, wat een invloed kan hebben op de darmfunctie.
 • Duisternis
  Zorg voor rolgordijnen of dikke gordijnen om het licht tegen te houden, zodat je niet te vroeg wakker wordt of moeite hebt om in slaap te vallen.
 • Zonlicht
  Blootstelling aan daglicht speelt een grote rol bij de productie van melatonine door je lichaam – een hormoon dat je helpt om je roes uit te slapen.
 • Beweging
  Of het nu een korte wandeling is of een uitputtende uitdaging, een vorm van dagelijkse lichaamsbeweging kan wonderen doen voor je slaap! Niet alleen word je er op een natuurlijke manier moe van, maar het kan ook stress verminderen, een veelvoorkomende oorzaak van slaapproblemen.
 • Cafeïne
  Dieet en slaap zijn nauw met elkaar verbonden. Cafeïne nuttigen, zelfs 6 uur voor het slapengaan, kan de slaap verstoren. Drink ‘s ochtends gewoon je favoriete cafeïnehoudende drank.