Beweging

De impact van sport op de darmflora

Wist je dat sport je darmflora beïnvloedt? Een recent onderzoek toont aan dat de samenstelling van de darmflora varieert in functie van de beoefende sportdiscipline.

Een sportieve of een sedentaire levensstijl?

Een Iers onderzoek1 heeft de impact van verschillende sportdisciplines op de darmflora van de atleten bestudeerd. In een voorgaand onderzoek had hetzelfde team van wetenschappers grote verschillen vastgesteld in de samenstelling van de darmflora bij sporters en niet-sporters.

Omdat deze beide groepen echter ook verschillende eetgewoonten hebben, kon de invloedsfactor niet onomstotelijk worden aangetoond. Het is zo dat de impact van voeding op de samenstelling van de darmflora reeds een hele tijd gekend is. Bestaat er daarnaast al dan niet ook een verband tussen de darmflora en lichamelijke activiteit? Het antwoord is ja, zoals wordt bewezen door dit nieuwe onderzoek2.

Ongeveer 70% van het immuunsysteem bevindt zich in het darmstelsel. Dankzij een aangepaste en evenwichtige voeding kunnen atleten hun gezondheid en hun prestatieniveau verbeteren. Nieuwe onderzoeken op dit terrein helpen ons om voedingsadviezen voor sporters nog meer te perfectioneren. Serge Pieters, erkend diëtist, Voeding & Sport

Verschillen per sporttak

De vorsers hebben atleten uit verschillende disciplines bestudeerd. Ze hebben hen opgedeeld in meerdere categorieën in functie van de trainingsbelasting en het zuurstofverbruik van de betreffende sporttak (met behulp van de V02max*).

De resultaten van het onderzoek geven een duidelijk verschil te zien in de samenstelling van de darmflora (en de verhouding tussen de darmbacteriën) van de atleten van de verschillende categorieën. Dat verschil hangt niet samen met hun eetgewoonten. In functie van de beoefende sport kwamen bepaalde darmbacteriën meer voor.
Bij zeer dynamische sporten als hockey bijvoorbeeld werd de nuttige bacterie F. prausnitzii aangetroffen. Een tekort aan deze bacterie wordt in verband gebracht met inflammatoire darmaandoeningen (zoals de ziekte van Crohn).

Deze studie vormt een eerste stap op weg naar bijkomend onderzoek. In een latere fase zal men bijvoorbeeld kunnen bepalen of bepaalde darmbacteriën een impact hebben op de prestaties van atleten. Men zal ook kunnen nagaan welke sporttak of welke vorm van training voordelig kan zijn voor de mens en zijn darmflora.

* V02max = de maximale hoeveelheid zuurstof die iemand kan opnemen bij maximale inspanningen. Dit kan slechts gedurende korte tijd worden aangehouden. Deze waarde wordt gebruikt om iemands prestatieniveau te bepalen en vormt een belangrijke referentie voor atleten.

Een heilzame kettingreactie

Andere onderzoeken3 hebben aangetoond dat de evolutie van de darmflora op basis van lichamelijke activiteit heilzame effecten heeft bij mensen die last hebben van prediabetes dankzij de invloed van bepaalde darmbacteriën op de bloedsuikerspiegel.

Ben je net zoals ons ook zo een sportfan? Wil je jouw lichaam alles geven om beter te kunnen presteren, minder ziek te zijn en/of beter te recupereren? Dan is deze online coaching echt iets voor jouSchrijf je gratis in en leer in 6 weken tijd hoe jouw ideaal sportbord eruit kan zien.

SHRIJF JE IN

Meer artikels