Microbiote intestinal

Antibiotica : veelgestelde vragen

Antibiotica zijn krachtige geneesmiddelen. Ze hebben de eigenschap om de groei van bacteriën te remmen of deze zelfs te doden (1). Heb je vragen rond deze antimicrobiële stoffen? Wij geven antwoord op de meest gestelde vragen!

Wat betekent resistentie nu juist?

Bacteriën die gevoelig zijn voor antimicrobiële middelen kunnen resistentie ontwikkelen. Dit doen ze door het aanmaken van nieuwe genen of mutatie van bestaande genen.
Het zijn dus wel degelijk de bacteriën die resistent worden tegen antibiotica en niet het lichaam!
Resistente bacteriën kunnen het geneesmiddel inactiveren, de doorlaatbaarheid van hun celwand verminderen of het geneesmiddel gemakkelijk verwijderen als het toch door de microbe wordt opgenomen (2).

Het ontwikkelen van een dergelijke resistentie kan overgedragen worden van microbe tot microbe én het stelt ze bovendien in staat om te overleven en zich beter te ontwikkelen (of reproduceren) dan andere.
Niet verwonderlijk dus dat antibioticaresistentie door de Wereldgezondheidsorganisatie beschouwd als een van de belangrijkste bedreigingen voor de menselijke gezondheid (3).

Wat zijn de gevolgen als je een antibioticaresistente infectie oploopt?

  • Er zullen duurdere en sterkere medicijnen nodig zijn om de infectie te bestrijden, dat betekent ook een grote kans op bijwerkingen.
  • Je lichaam zal langer ziek blijven.
  • Er zijn meer bezoeken aan de dokter of het ziekenhuis nodig (4)

Hoe kan het misbruik van antibiotica worden aangepakt?

We zetten enkele belangrijke aandachtspunten op een rijtje (1) :

  • Vermijd zelfmedicatie.
  • Vermijd gedeeltelijke of onvolledige behandelingen. Beëindig de volledige antibioticakuur, stop er niet mee, zelfs niet als je je genezen voelt.
  • Houd ongebruikte antibiotica niet bij maar breng ze terug naar je apotheker.
  • Deel zeker geen antibiotica met iemand anders! Niet alle antibiotica kunnen alle infecties genezen.

Verstoring van de darmmicrobiota?

Een behandeling met antibiotica kan leiden tot een verstoring van het evenwicht van je darmmicrobiota met een algemene verzwakking van je gezondheid tot gevolg.  Een voorbeeld hiervan is een ernstige antibiotica-geassocieerde diarree die zelfs kan leiden tot een infectie met de bacterie Clostridioides difficile. Dit kan de aanleiding zijn tot een levensbedreigende darmziekte: colitis (5).

Referenties :

1: Hidreth, C.J., A.E. Burke, and R.M. Glass, JAMA patient page. Inappropriate use of antibiotics. Jama, 2009. 302(7): p. 816.
2: Isselbacher, K.J., et al., Harrison’s Principles of Internal Medicine. Vol. 13. 1994: McGraw-Hill Companies.
3: (WHO), W.H.O. Antimicrobial resistance. [cité en 2019 ; disponible sur : https://www.who.int/antimicrobial-resistance/en/.
4: Centers for Disease Control and Prevention (CDC, USA).
5: Clinic, M. Antibiotic-associated diarrhea. 2016 [cité en 2019 ; disponible sur : https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/antibiotic-associated-diarrhea/symptoms-causes/syc-20352231.
  

Découvrez d'autres articles