Darmvriendelijke recepten

Vegetarische lasagna met een gut-twist

Cette lasagne végétarienne est riche en fibres grâce aux lentilles et aux légumes ! Le souper végétarien parfait, qui contient des fibres prébiotiques provenant des salsifis et des oignons

Met de medewerking van Nathalie Antonis, diëtiste - voedingsdeskundige

4 personen

35 min

  • 10 lasagnevellen
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 100 g gemalen kaas (met 20% vet en vegetarisch symbool)
  • 2 verse tomaten
  • 1 fles passata (+/- 700 g)
  • 4 wortelen
  • 200 g schorseneren (of diepvries)
  • 2 eetlepels azijn
  • 1 ui
  • 2 paprika’s
  • 1 bakje champignons (250 g)
  • 2 teentjes knoflook (ofwel 2 eetlepels fijngesneden diepgevroren look)
  • Verse kruiden: tijm, basilicum, rozemarijn, laurier…
  • 300 g droge linzen
  • 750 ml halfvolle melk (of ongezoete sojadrank)
  • 2-3 eetlepels bloem om in te dikken (of maïzena)
  • Kruiden: nootmuskaat, peper en een beetje zout

Rode saus:

  • 1 Kook de linzen in ruim water, volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • 2 Was de wortelen, schil en snijd ze in schijfjes. Maak de schorseneren proper en schil ze. Snijd ze in schijfjes en leg ze in een kom met koud water en azijn (zo worden ze niet bruin). Was de tomaten en paprika’s en snijd ze in kleine blokjes. Pel de ui en snijd in kleine blokjes. Pel de look en hak hem fijn.
  • 3 Borstel de champignons en snijd ze in plakken
  • 4 Stoof de ui in 2 eetlepels olijfolie glazig. Voeg vervolgens de look, wortelen, uitgelekte schorseneren, paprika’s en tomaten toe.
  • 5 Blus de groenten met de passata. Laat het geheel pruttelen op een laag vuurtje met deksel op de pan tot de groenten krokant zijn.
  • 6 Bak ondertussen de champignons in een pan met 1 eetlepel olijfolie.
  • 7 Meng de linzen en champignons door de rode saus.

Witte saus

  • 1 Breng de melk of sojadrank aan de kook.
  • 2 Kruid de melk met nootmuskaat, een beetje zout en peper.
  • 3 Klop de maïzena of bloem los in een beetje water.
  • 4 Voeg het mengsel toe net voordat de melk kookt. Roer nog een 3-tal minuten door totdat de melk indikt.

Lasagna

  • 1 Neem een ovenschotel en begin met een dunne laag rode saus. Leg vervolgens een laag lasagnevellen, een laag rode saus, een laag witte saus en opnieuw lasagnevellen.
  • 2 De laatste laag moet een laag witte saus zijn met daarop de geraspte kaas uitgestrooid.
  • 3 Zet het geheel 30-45 minuten in een oven van 200°C