Voeding

Superfoods: voor of tegen?

Helpen gojibessen echt tegen kanker ? En is chiazaad goed voor je darmen ? Klopt het dat ze diabetes helpen te voorkomen ? Zijn superfoods echt wondermiddelen, zoals vaak wordt beweerd ? Wij vertellen je er alles over !

Superfoods: feit of fictie?

We horen vaak dat superfoods allerlei wonderbaarlijke effecten op ons lichaam en onze gezondheid hebben. Maar hebben gojibessen, spirulina, kokosolie, chiazaad en kurkuma nu echt magische krachten ?

Magische voedingsmiddelen die je instant gezond maken, bestaan helaas niet. Daarom is een gevarieerde en gezonde voeding zo belangrijk: vermijd te grote porties van hetzelfde ingrediënt en wissel vaak af !

We horen steeds vaker allerlei voedings- en gezondheidsclaims over voedingsmiddelen die in de EU worden verkocht, maar dergelijke informatie is strikt gereglementeerd.

Voedings- en gezondheidsclaims

De European Food Safety Authority (EFSA) controleert of aanvragen voor claims een wetenschappelijke basis hebben. Gezondheidsclaims beweren dat bepaalde voedingsmiddelen of ingrediënten – zoals vitaminen, mineralen, vezels en probiotische bacteriën – goed zijn voor onze gezondheid.

Vooralsnog zijn er geen gezondheidsclaims toegestaan voor voedingsmiddelen. Enkel bepaalde ingrediënten, die in heel wat voedingsmiddelen voorkomen, kunnen aanspraak maken op dat soort claims.
Beweringen dat een voedingsmiddel of ingrediënt het natuurlijke afweersysteem van ons lichaam helpt versterken of ons leervermogen verbetert, zijn algemene functionele claims. Daarnaast zijn er ook tal van beweringen over minder risico’s op ziekte of de aanwezigheid van stoffen die de normale lichaamsfuncties kunnen verbeteren of veranderen. Bijvoorbeeld: « fytosterolen helpen het cholesterolgehalte verlagen, een risicofactor in de ontwikkeling van coronaire hartziekten” of “calcium kan de botdichtheid helpen verbeteren ». Een gezondheidsclaim over een bepaald voedingsmiddel of ingrediënt kan dus niet bevestigen dat het een ziekte of aandoening effectief zal genezen.

Meer artikels