Darmtransit

Pre- en probiotica voor gezonde darmen

Onze algemene gezondheid is verbonden aan de bacteriën in onze darmen, die samen de ‘microbiota’ worden genoemd. En onze voeding heeft een grote invloed op de samenstelling en diversiteit van die bacteriën. Daarom is het belangrijk om genoeg pre- en probiotica binnen te krijgen.

Wat is het verschil tussen probiotica en prebiotica?

PROBIOTICA = levende micro-organismen die een positieve invloed hebben op onze gezondheid als je er genoeg van inneemt. Je vindt ze terug in sommige gefermenteerde zuivelproducten.

PREBIOTICA = voedsel voor die heilzame micro-organismen.

Pre- en probiotica vullen elkaar aan

Populaties met een vezelrijk dieet hebben een rijke en gediversifieerde darmmicrobiota (darmflora): een groot deel van de vezels die we innemen, dienen als voedsel voor de micro-organismen in onze darmmicrobiota. Bij een vezelarm dieet gaan die micro-organismen echter op zoek naar andere vormen van voedsel. Zo voeden sommige soorten zich met de ‘glycoproteïnen’ in ons darmslijmvlies. Het gevolg? Ze tasten de barrièrewerking in onze darmen aan en er ontstaan ontstekingen doordat pathogene bacteriën door de beschadigde barrière heen kunnen dringen.

Darmtranstit

Ons advies voor een vlotte darmtransit