Welzijn

Leuke activiteiten met je kleinkinderen

Verschillende studies tonen aan dat het gezelschap van je dierbaren goed is voor je fysieke, mentale en sociale welzijn. Dus waarom breng je niet wat tijd door met je kleinkinderen ? Hier vind je enkele tips voor een leuke tijd samen.

Actief blijven : goed op elke leeftijd

Verschillende studies onderzoeken het verband tussen ouder worden en levenskwaliteit. Uiteraard wil iedereen zo goed mogelijk oud worden en het verouderingsproces zoveel mogelijk vertragen. Het beste wat je kan doen is actief blijven, op elke leeftijd. Na je pensioen wegglijden in passiviteit is een absolute no-go.

Tijd met familie

Uit een Poolse studie1, waarvoor bijna 600 mensen ouder dan 60 werden ondervraagd, blijkt dat familie een positief effect heeft op het verouderingsproces. De resultaten toonden aan dat omringd zijn door familie een positieve impact heeft op psychologisch, fysiek en sociaal vlak.

Voor een andere studie2 waaraan meer dan 3.700 grootouders deelnamen, onderzocht men welk effect grootouders ondervinden wanneer ze voor hun kleinkinderen zorgen. De deelnemers evalueerden hun ervaringen en gevoelens op basis van een vragenlijst. Zij die op lange termijn voor hun kleinkinderen zorgden, scoorden over het algemeen hoger op het vlak van gezondheid en tevredenheid. Bovendien vertoonden ze ook minder depressieve symptomen dan zij die dat niet deden.

Welke leuke activiteiten kan je met kinderen doen ?

Naast sociale contacten zijn ook frisse buitenlucht en lichaamsbeweging belangrijk voor onze levenskwaliteit. Lichaamsbeweging hoeft niet eens sporten te zijn : wandelen, fietsen of zelfs koken zijn allemaal vormen van fysieke activiteit of lichaamsbeweging.

Nu je overtuigd bent van het belang van fysieke activiteiten met je kleinkinderen, is het enkel nog een kwestie van kiezen. Wij hebben alvast enkele leuke activiteiten op een rijtje gezet. Sommige zijn zelfs gratis, dus waar wacht je nog op ?

Een greep uit de vele ideeën :

Gaan zwemmen in het zwembad, samen puzzelen, origami maken, een cadeautje maken voor hun ouders, samen een fotosessie doen met de zelfontspanner, een dagje aan zee, Kerstversieringen maken met zoutdeeg, een boswandeling maken en een herbarium aanleggen, in de tuin spelen of een kamp bouwen, een oud T-shirt versieren met vingerverf, wafels of koekjes bakken, een oud schuurtje of een lelijke muur versieren met geverfde ballonnen, gezelschapsspelletjes spelen, een driegangenmenu maken voor de ouders en de tafel versieren, een kleine moestuin aanleggen, een uitstapje met de trein, naar een museum gaan, naar de speeltuin gaan, …

Kies samen met je kleinkinderen iets wat ze leuk vinden. Kinderen worden graag bij de keuze betrokken en vinden het vaak leuk om samen met een volwassene een activiteit te organiseren. Bijvoorbeeld: laat je kleinkinderen zelf kiezen wat ze willen eten, maak samen een boodschappenlijstje en ga daarna samen naar de winkel.
Vraag hen of ze zelf ideeën hebben voor een leuke activiteit.

Referentie :

1 Chruściel P. et al., Annals of Agricultural and Environmental Medicine 2018, Vol 25, No 3, 532–538.
2 Ku L.J.E. et al., Journals of Gerontology, Series B: Psychological Sciences and Social Sciences, 2013: 68(6), 1009–1021.

Meer artikels