Welzijn

Leg je eigen Japanse tuin aan

Verlang je naar rust en stilte als je thuis bent ? Wil je niets liever dan ontsnappen aan alle drukte van buitenaf? Een Japanse tuin kan de ideale oplossing zijn. Japanse tuinen staan symbool voor rust en schoonheid en blijven ons fascineren.

Droom je ervan om thuis een Japans paradijsje te creëren ? Het maakt niet uit of je een grote tuin, een kleine koer of een appartement hebt. Met deze tips creëer je in een handomdraai je eigen droomplek.

je-eigen-japanse-tuin-in-huis2_stenen

3 onmisbare elementen

Achter het ontwerp van een Japanse tuin zit een hele symboliek. Voor een authentiek resultaat zal je er dus de nodige aandacht en zorg aan moeten besteden. Drie elementen zijn onmisbaar en hebben elk hun eigen symbolische betekenis: water, planten en stenen.

  • Water staat voor zuiverheid
  • Planten belichamen de natuur
  • Stenen symboliseren kracht
Typisch voor de Japanse tuin is zijn evenwichtige uitstraling, waarbij geen enkel element de andere overheerst. Daarnaast kies je best ook voor natuurlijke vormen : het gaat niet om de perfecte symmetrie.
je-eigen-japanse-tuin-in-huis3_lente

In de praktijk

Leg een vijver, stroompje of kleine waterval aan in je tuin. Heb je genoeg ruimte ? Leg dan eventueel een kleine brug over het stroompje. Is dat geen optie, dan kan je zelf ook een kleine waterval maken met een pomp en wat opeengestapelde stenen. Of je kan een waterval of fonteintje kopen die perfect in je Japanse tuin of interieur past. Gebruik wit zand om het plaatje volledig af te maken.

Daarna voeg je een vleugje groen toe aan je tuin door hier en daar wat boompjes en struiken aan te planten, zoals coniferen, esdoorns of bonsaiboompjes. Heb je graag iets meer kleur ? Kies dan voor bloemen, Japanse kerselaars of blauweregen. Ook heesters en blauw schapengras zullen je tuin extra opfleuren.

Ook mooi is een kronkelend pad dat naar het water leidt. Daarvoor kan je grind, steenslag of grote steenblokken gebruiken. Kies voor donkere stenen in grijze of zwarte tinten. Ook grotere rotsblokken zijn een optie. In de Japanse cultuur staan stenen voor bergen en eilanden en ze hebben een spirituele betekenis. Ga voor grote, organische stenen en vermijd symmetrische vormen.

je-eigen-japanse-tuin-in-huis4_tuin

De Japanse tuin: thee, lantaarns en bamboe

Creëer een gezellig hoekje of een paviljoen met kussens en plaids op de vloer of bamboe stoelen. In een Japanse tuin is bamboe een must !

Versier je tuin met plateaus, vazen en lantaarns van papier of steen. Langs het zorgvuldig aangelegde pad kan je ook een paar boeddhistische elementen toevoegen, die je vaak in wandeltuinen ziet.

Het enige wat nu nog ontbreekt is verse thee in kleine kopjes !

Meer artikels