Welzijn

Gezond ouder worden: luister naar je buik

In het lijstje van ouderdomsongemakken staan ook darmklachten vermeld. Een verstoorde darmtransit kan een belangrijke impact hebben op de levenskwaliteit en er zelfs voor zorgen dat mensen niet meer buiten komen. Herken jij hierin ? Blijf er dan niet mee zitten !

gezond-ouder-worden-luister-naar-je-buik2_appel

Een multifactoriële oorzaak, niet alleen voeding

De oorzaken van een verstoorde darmtransit op oudere leeftijd zijn divers. Veelvoorkomende symptomen zoals diarree, buikkrampen en constipatie kunnen hun oorsprong vinden in gewijzigde eetgewoonten. Veel ouderen geven bijvoorbeeld aan minder honger te hebben waardoor ze vanzelf kleinere porties gaan eten.

Daarnaast zijn de darmen mogelijk ook gevoeliger geworden, waardoor ze sterker kunnen reageren op de inname van bepaalde voedingsmiddelen. Hierdoor gaan ouderen bepaalde voedingsmiddelen spontaan vermijden met risico op een eenzijdig en ongezond voedingspatroon. Enkele voorbeelden zijn het weglaten van fruit, rauwkost, volkoren graansoorten… Met als gevolg een te lage inname van vezels, die nochtans heel essentieel zijn voor gezonde darmen. Het is van groot belang om in dit geval beetje bij beetje opnieuw meer vezels aan het eetpatroon te voegen. Dit kan bijvoorbeeld onder de vorm van een groentengratin, een mengeling van volkoren en geraffineerde graanproducten zoals pasta of brood en yoghurt met vers fruit…

gezond-ouder-worden-luister-naar-je-buik3_hydratatie

Ouderen die verblijven in een woonzorgcentrum, of overschakelen op maaltijden-aan-huis krijgen ander eten voorgeschoteld. Deze verandering kan ook bepaalde symptomen met zich meebrengen.

Daarnaast zijn vochtinname en fysieke activiteit ook belangrijk. Ouder worden gaat gepaard met een verminderd dorstgevoel, terwijl de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid vochtinname onveranderd blijft. Men moet dagelijks 1,5 l water drinken om het verlies van vocht te compenseren.

Het zal je ook niet verbazen dat we op latere leeftijd minder gaan bewegen en toch is lichaamsbeweging belangrijk voor een goede darmtransit. Alle kleine beetjes helpen!

Daarnaast kan op oudere leeftijd de diversiteit van de darmmicrobiota (of verzameling darmbacteriën) afnemen. De verhouding tussen de goede en (potentieel) slechte bacteriën kan dan uit balans geraken.

Naast water kunnen andere dranken zoals thee, infusies, koffie en soep bijdragen tot een goede hydratatie. Vergeet niet voldoende voedingsvezels te eten, bijvoorbeeld uit groenten, fruit en volkoren graanproducten.
gezond-ouder-worden-luister-naar-je-buik4_sport

Zoals je ziet zijn er verschillende mogelijke oorzaken die darmongemakken kunnen veroorzaken. Maar wat kan je er zelf aan doen?

Eet, drink en beweeg: de drie basisregels  

Heb je zelf last van darmongemakken? Blijf er niet meer rondlopen! Je kan niet alle oorzaken aanpakken, maar houd zeker de 3 volgende zaken in je achterhoofd:
  • Drink 1,5 l water per dag, of 8 glazen van 200 ml
  • Beweeg, in de mate van het mogelijke
  • Eet gevarieerd

Specifiek advies bij constipatie en diarree

Tips bij constipatie & Tips bij diarree

Bij aanhoudende klachten is professioneel advies van een voedingsexpert, zoals bijvoorbeeld een diëtist, essentieel.

 

Meer artikels