Welzijn

Fleur je dag op met wabi-sabi

Wasabi ? Nee, wabi-sabi ! Deze Japanse filosofie leert ons in het nu te leven, onvolmaaktheden te aanvaarden en zelfs te waarderen. Zo leer je los te laten en zorgelozer in het leven te staan.

wabi-sabi2_tuin

Vind rust met wabi-sabi

Wabi-sabi is moeilijk in één woord of zin te omschrijven. Het is een levenskunst die je op verschillende vlakken kan toepassen: voeding, kunst, literatuur, interieur, familie en vrienden, vrije tijd, … Eigenlijk is het de Japanse versie van ‘hygge’, het ondertussen welbekende Deense begrip voor welzijn en gezelligheid. Het roept een gevoel van warmte, plezier en knusheid op.

Japanners groeien op met wabi-sabi en beschouwen het als een levenshouding. Ze kijken anders naar het leven dan wij en hebben veel waardering voor verandering. Wabi-sabi helpt ons eenvoudiger in het leven te staan, écht te waarderen wat we zien en ons volop bewust te zijn van wat er om ons heen gebeurt. Het leven is er om geleefd te worden, dat is de filosofie achter wabi-sabi. Het benadrukt de schoonheid van het leven en ouder worden.

Wabi-sabi leert ons (opnieuw) oog te hebben voor de schoonheid van het alledaagse. Het nodigt ons uit om één te worden met de natuur en de bijhorende processen zoals ouder worden. Laat je inspireren door de volgende woorden: natuur, soberheid, eenvoud, minimalisme, rust, authenticiteit

wabi-sabi3_bloemen

Neem actie

Kies voor levende en duurzame materialen, zoals een oude rieten stoel, een licht beschadigde wollen deken, een lederen zetel met hier en daar een vlekje, een vaas die ooit brak maar weer aaneen gelijmd is of een boek met ezelsoren. Voorwerpen die doorleefd zijn hebben juist nog meer eigenheid door al die kleine vlekjes of barstjes. Wabi-sabi leert ons dat imperfectie gelijkstaat aan schoonheid en karakter. Uitgebloeide bloemen illustreren de levenscyclus van de natuur en belichamen perfect die manier van leven.

Thuis, op straat, in je tuin… Je vindt overal voorbeelden van wabi-sabi! Het enige wat je nodig hebt is een plek waar je je goed en welkom voelt en niet bang bent om iets in je omgeving te breken of vuil te maken. Een plek waar je niet perfect moet zijn. Op zo’n moment komt je ware ik naar boven en kunnen verhalen gedeeld worden. Wabi-sabi draait om gezelligheid, authenticiteit en het plezier van samenzijn.

Voeg beetje bij beetje wabi-sabi toe aan je leven.
Begin klein:

  • Maak een wandeling door je buurt en raap hier en daar wat afgebroken takken op. Zet ze in een vaas en leer ze waarderen.
  • Laat wat bloemen drogen en maak een mooi boeket van gedroogde en verse bloemen.
  • Laat social media een dag voor wat ze zijn en concentreer je liever op wat er om je heen gebeurt. Vergeet je smartphone en het virtuele leven vol selfies.
  • Plan elke week een dag (of avond) rust in je agenda en kijk wat het je brengt. Je kan die tijd voor jezelf houden, onverwachts een vriend bezoeken, naar de markt gaan…
  • Maak ruimte in je huis door dingen weg te geven die je niet meer nodig hebt of niet meer gebruikt.
  • Ga picknicken met een goede vriend of vriendin. Zelfs met de eenvoudigste ingrediënten creëer je echte geluksmomenten: neem wat kaas, druiven en een handgesneden stokbrood mee. Les je dorst met water waar je vers fruit of muntblaadjes aan toevoegt.
  • Leg een notitieboekje in je keuken om enkele eenvoudige recepten in te noteren die je volledig onder de knie hebt. Zo heb je altijd inspiratie in geval van onverwacht bezoek en je kan je gasten zelfs vragen om een handje te helpen. Wedden dat ze zich meteen thuisvoelen ?

Geniet van het leven, breng tijd door met je dierbaren, verwelkom de natuur in je huis en wees gewoon jezelf. Zo zal wabi-sabi je steeds meer geluk brengen. Niet over nadenken, gewoon doen !

Meer artikels