
Wat zijn « trendy » suikers ?
Tegenwoordig zijn er tal van alternatieven voor de klassieke bietsuiker die we allemaal kennen in de vorm van kristal- of poedersuiker (in poedervorm of klontjes). Die nieuwe suikers worden als gezonder beschouwd terwijl klassieke suiker volgens sommigen uit onze keuken en ons bord moet worden verbannen. Zijn « trendy » suikers dan beter ?
Dit zegt de Hoge Gezondheidsraad* (HGR) : « De HGR blijft een aanbeveling omtrent « toegevoegde suikers » behouden (max. 10% van de energie). Dit in tegenstelling tot de Wereldgezondheidsorganisatie die aanbeveelt om « vrije suikers » te beperken. De term « toegevoegde suikers » heeft geen betrekking op fruitsappen. De HGR wil echter wel de aandacht richten op het feit dat honing, rietsuiker of kokossuiker, tarwesiroop en geconcentreerd fruitsap soms verkeerdelijk beschouwd worden als gezonde alternatieven voor andere suikers. Echter, ze zijn allemaal zeer rijk aan vrije suikers en de consumptie ervan moet dan ook beperkt blijven. »