Voeding

5 prioriteiten voor een gezonde voeding

Wat we eten heeft rechtstreeks invloed op onze gezondheid. Daarom publiceert de Hoge Gezondheidsraad* van België aanbevelingen om de Belgen te helpen gezonder en evenwichtiger te eten.

 

De Food Based Dietary Guidelines (FBDG) vertalen die aanbevelingen in tips over voedingsmiddelen, de grootte van de porties en praktische eetgewoonten. Er zijn 5 prioriteiten voor een gezonde voeding. Die vinden we ook terug in de Voedingstak, de nieuwe pedagogische voedingstool ontwikkeld door Food in Action in samenwerking met het Institut Paul Lambin.

5 prioriteiten om beter te eten

De Voedingstak leert ons, in volgorde van belangrijkheid, de 5 pijlers om beter te eten. Dit zijn de belangrijkste aanbevelingen voor een gezonde voeding :

  1. Eet minstens 125 g volkorenproducten per dag en vervang producten op basis van geraffineerd meel of graan zoveel mogelijk door volkorenproducten.
  2. Eet dagelijks 250 g fruit, bij voorkeur vers, en 300 g groenten, vers of bereid.
  3. Eet minstens één keer per week peulvruchten.
  4. Eet elke dag 15 tot 25 g noten of zaden, zonder zout of suiker.
  5. Beperk je zoutinname zoveel mogelijk.

Focus op volkorengranen

Volkorengranen zijn vooral gezond omdat ze zoveel vezels bevatten. Ze zorgen ervoor dat je darmen goed werken en geven je een verzadigd gevoel.

Producten op basis van volkorengranen worden ‘volkoren‘ of ‘integraal‘ genoemd en zijn gemaakt van de volledige graankorrel, met al zijn natuurlijke bestanddelen. Het buitenste vliesje van de graankorrel wordt de zemel genoemd en bevat de meeste voedingsvezels, vitaminen en mineralen. De kiem bevat vooral goede vetten, vitaminen en mineralen. De meelkern, of het binnenste gedeelte van de graankorrel, bevat koolhydraten en eiwitten. Volkorenbrood bevat dus meer vezels (6,7 g/100 g) dan bruin brood (4,7 g) of wit brood (2,9 g/100 g). Meergranenbrood kan wit, bruin of volkoren zijn en bevat minstens 2 graansoorten, bv. tarwe, rogge, gerst, maïs, …

Referentie:

*Hoge Gezondheidsraad. Voedingsaanbevelingen voor de Belgische volwassen bevolking – 2019. Brussel: CSS; 2019. Advies nr. 9284.

Meer artikels