Darmflora en slaap

Als je goed en lekker geslapen hebt, dan voelt dat zo heerlijk. Je kunt meer aan en je bent uitgerust, scherp en helder. Maar hoe kom je nu in zo’n fijne, diepe slaap? Niet alleen je ‘gedrag’ voordat je gaat slapen is belangrijk. Want wist je bijvoorbeeld dat de miljarden bacteriën in je darmen, je darmflora (darmmicrobiota), hier ook mee te maken hebben? Ze communiceren rechtstreeks met je hersenen.

Minder stress slaapt beter

Hoe het allemaal precies werkt, wordt nog onderzocht. Studies laten wel alvast zien dat darmgezondheid en slaap echt heel nauw verbonden zijn. Goede bacteriën in de darmflora zouden de relatie tussen darm en brein bijvoorbeeld kunnen beïnvloeden. En zo kunnen ze de reactie op spanningen helpen verbeteren. En ja, minder stress slaapt natuurlijk een stuk beter! We slapen ongeveer een derde van ons leven. Goed slapen is dus van groot belang om fit en gezond te blijven.

Wist je dat je darm gezien wordt als de gastheer van je tweede brein?

Lekker slapen

Als je goed en lekker geslapen hebt, dan voelt dat zo heerlijk. Je kunt meer aan en je bent uitgerust, scherp en helder. Maar hoe kom je nu in zo’n fijne, diepe slaap?